Logo caveljezaal edesche concertzaal

Terugblik: Indrukwekkend openingsconcert Cavaljézaal

Sinds afgelopen zaterdag is Ede een nieuwe expositieruimte rijker. De toch al multifunctionele ruimte van de Edesche Concertzaal wordt bij exposities omgedoopt tot Cavaljézaal, vernoemd naar de grondlegger van de Noorderkerk.  Het beste van concertzaal en toonzaal kwam samen in het indrukwekkende openingsconcert van de expositie 'Kunstenaars in oorlogstijd'. 


In deze tentoonstelling (die loopt tot 2 mei) staan werken opgesteld van veelal Joodse kunstenaars die nauw met de Tweede Wereldoorlog zijn verbonden. Onder hen grote namen als Valentine Prax en Ossip Zadkine. Bovendien gaat het om stukken uit privécollecties die voor deze gelegenheid in de Cavaljézaal tijdelijk zijn te zien.

 

Nieuwe buur

Kunsthandelaar Frank Buunk verwelkomde in zijn openingsspeech de 'nieuwe buur' in de Boschpoort. Kunstliefhebber Berry Peereboom lichtte in zijn bijdrage verschillende stukken toe. De Edese sopraan Ida Gorissen en pianist Roland Aalbers plaatsten de tentoongestelde werken in een muzikale context met een indrukwekkend liedrecital.

 

Nederlandse liedkunst

Zo voerden ze onder andere Joods getinte composities uit van Maurice Ravel en Darius Milhaud. Beladen was het lied 'Wie lange noch' van Kurt Weill. Muziek waarin datgene wat achter de muziek schuilgaat nog belangrijker is dan de noten zelf. Ida Gorissen wist die toon perfect te raken. De meeste indruk maakte het duo met liederen van Nederlandse bodem. Zoals het schitterende miniatuurtje 'Der Reisebecher' van de Jan van Gilse of ‘Rosetta tanzt und singt' van de Nederlands-Joodse componist en schilder Robert Hanf.

 

We'll meet again

Van bijzonder historisch besef getuigde het laatste blok bestaande uit onder andere 'Gebed' en 'Daar komen de Canadezen'. Twee liederen van Henriëtte Bosmans die rond het einde van de oorlog in Nederland ongekend populair waren. Natuurlijk mocht Vera Lynns 'We'll weet again' niet ontbreken. Een lied waarin verdriet en hoop prachtig met elkaar samen vallen. Iets dat ook het aandachtige publiek niet ontging en spontaan mee neuriede.

 

Bijzondere belevenis

Juist de combinatie van verschillende kunstdisciplines en de inhoudelijk uitwerking van diepere verbanden maakten de expositie en het recital tot een bijzondere belevenis. Voor wie het heeft gemist, zaterdag 2 mei wordt de expositie ‘Kunstenaars in oorlogstijd’ afgesloten met opnieuw een recital. Dan door de Australische klarinettiste Mor Levin en pianiste Anne Veinberg. Op het programma muziek van Joodse componisten die allen de oorlog overleefden. Bestel kaarten voor dit concert.

Volg en deel met vrienden

Ontvang de nieuwsbrief

De Cavaljézaal is een ongesubsidieerd initiatief van: