Logo caveljezaal edesche concertzaal

Kunstenaars in oorlogstijd

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog klinkt door in de expositie ‘Kunstenaars in oorlogstijd’, te zien in de Cavaljézaal van de Edesche Concertzaal. Uit een privécollectie zijn 27 werken te zien, variërend van beelden tot schilderijen en tekeningen. Alle werken hebben een link met de oorlog. Of omdat de kunstenaar van Joodse afkomst was, of omdat de oorlog in zijn jeugd grote gevolgen had. Onder de kunstenaars zijn ook twee echtparen voor wie de oorlog een totaal verschillend verloop kende. 


Else Berg en Mommie Schwarz

Zo wist de Joodse kunstenaar Ossip Zadkine van Parijs naar de Verenigde Staten te vluchten, terwijl zijn vrouw Valentine Prax hun ateliers bewaakte. Hij keerde na de oorlog heelhuids terug in Frankrijk, waar hij zijn succesvolle carrière voortzette. Heel anders is het verhaal van het echtpaar Else Berg en Mommie Schwarz. Deze twee Joodse kunstenaars woonden en werkten in het plaatsje Bergen, waar zij ook in de oorlog verbleven. Ze weigerden onder te duiken en een jodenster te dragen. Deze beslissing had een fatale afloop. Else Berg en Mommie Schwarz werden op 12 november 1942 opgepakt en via Westerbork afgevoerd naar Auschwitz. Daar zijn ze bij aankomst meteen vermoord. In de tentoonstelling is een portrettekening te zien van Else Berg, korte tijd voor haar arrestatie.


Andere kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn Jacques Lipchitz, Naum Aronson, Emmanuel Mané-Katz en Shinkichi Tajiri.


Concerten

Rondom de expositie staan twee concerten op het programma van de Edesche Concertzaal. De expositie opende zaterdag 29 maart met een openingsconcert (klik voor een terugblik), gevuld met muziek van Nederlandse componisten die de oorlog van dichtbij meemaakten. Zo is er werk te horen van de Nederlands-Joodse Robert Hanf, die in Auschwitz stierf. Ida Gorissen, sopraan, en Roland Aalbers, piano, voeren de muziek uit.


Het slotconcert Tussen hoop en vrees op vrijdag 2 mei is in handen van de Israëlische klarinettiste Mor Levin en de Australisch-Russische pianiste Anne Veinberg. Zij brengen muziek van de joodse componisten Castelnuovo-Tedesco, Moisei Vainberg en Paul Ben-Haim. In hun werken klinkt de invloed van de oorlog door, die een zware wissel trok op hun leven.

Volg en deel met vrienden

Ontvang de nieuwsbrief

De Cavaljézaal is een ongesubsidieerd initiatief van: